Bütünsel sağlığımızı dengede tutmaya çalışarak geçirilen bir ömür, bu Dünya’ya geliş nedenimizi gerçekleştirmek için kendimize izin vermektir. Kendimize kelimelerin kullanılmadığı bir lisanda ‘’seni kendini gerçekleştirebilmen adına bütünsel anlamda destekliyorum’’ demiş oluruz.
Ofis Yoga ; içinde bütünsel sağlığa dair bir çok pratiği barındıran bir alan. Bu alanda, fizik-zihin ve ruh bedenimize eşit mesafede olmayı araştırıyoruz. Gün içinde farkındalığımızı bu alanda tuttukça, kendimiz ile bütünsel bir yaklaşım ile bağ kurmayı öğreniyoruz.
Ne demek bunların hepsi? Kendimizi bütünsel anlamda desteklemeye nasıl başlarız?
Hepimizin yaşam tasarımı birbirinden farklı. Hepimizin doğası birbirinden farklı. Ve hepimizin yaşamla olan ilişkisi birbirinden farklı. O yüzden ilk olarak eşi benzeri olmayan bir tasarım olduğumuzu fark ederek bu alana adım atmamız çok çok önemlidir. Bunu idrak etmeden bütünsel sağlık pratiklerini yaşamımıza katmaya çalışırsak, ihtiyaçlarımızı dinlemeden karşımıza çıkan pratikleri gördüğümüz haliyle kopyalamaya çalışırız. Bu tarz bir yaklaşımın başarısızlıkla sonuçlanması kaçınılmazdır. Burada ihtiyaç kelimesi son derece kritiktir. Eşsiz bir tasarım olan sana uygun pratikleri bulabilmen adına ‘’ihtiyaçları dinlemek’’ en önemli ve birincil pratiğimizdir.
Ne demek ‘’ihtiyaç dinlemek’’?
Konuyla ilgili hiç bir şey bilmediğinizi varsayıyorum. İlk kez bu yazıyı okudunuz. Ve kendinizi desteklemek istiyorsunuz. Günde 3 kez kendinizi masanızdan uzaklaştırın. Sandalyenizde dik oturup, gözlerinizi kapatın. Üç farkındalıklı nefes aldıktan sonra ‘’tam da şu an neye ihtiyacım var?’’ diye kendinize sorun. Ve bu soruyu içinizden tekrarlamaya devam ederek yaklaşık bir dakika iç sesinizi dinleyin. Her yaptığınızda yanıt gelmeyebilir. Önemli olan kendinize bu soruyu sorma alışkanlığı kazandırmanızdır.
Çok minik bir başlangıç gibi gözükse de pratiği sürdürmek ve ‘’ihtiyaçlarımızı dinleme ‘’ alışkanlığını kazanmak emek gerektir. Bu uygulamayı bir inşaatın temelini atmadan önce yapılan zemin etüdüne benzetebiliriz. Zemin yapının yapılmasına uygun değilse, en kaliteli malzeme bile yapıyı ayakta tutmaya yetmez!!
Meyvesini toplamaya odaklanmadan sadece ağacınızı sulayın!! Ve takipte kalın..
Namaste!